ALLES OVER ENERGIE

WIE DOET WAT?

Alles wordt duurder, ook de energierekening. Hoeveel verschilt per huishouden en hangt onder andere af van het weer, uw woning en uw eigen (stook)gedrag. Wat kan Wonen Meerssen hierbij betekenen? Wat doen de gemeente Meerssen en de Rijksoverheid? En wat kunt u zelf doen om de energierekening te verlagen? U leest het op deze pagina.

Wat doet Wonen Meerssen?

Wij verduurzamen onze woningen. Helaas kunnen we niet alle woningen tegelijk aanpakken. Daarom hanteren wij een meerjarenplanning. Als uw woning aan de beurt is om verduurzaamd te worden, dan zullen wij u hier tijdig over informeren.

Ook kunnen wij u helpen als het u niet lukt om uw energierekening te betalen. Tenminste, als u uw voorschot op de energierekening aan Wonen Meerssen betaalt. Lukt het u niet om dit voorschot te betalen? Neem dan contact met ons op. Dan zoeken we samen met naar een oplossing, bijvoorbeeld een betalingsregeling. U moet dan nog steeds het hele bedrag betalen, maar dat hoeft niet meteen in één keer. Betaalt u uw voorschot rechtstreeks aan uw energieleverancier? Neem dan contact op met uw energieleverancier om een betalingsregeling af te spreken. Terwijl u met uw leverancier in contact bent over een betalingsregeling, mag de leverancier u immers niet afsluiten.

Wat doet de gemeente Meerssen?

Doordat de energieprijzen flink zijn gestegen kan niet iedereen de energierekening meer betalen. Daarom hebben huishoudens met een laag inkomen in 2023 opnieuw recht op een energietoeslag van 1.300 euro. Eind 2022 heeft Sociale Zaken Maastricht Heuvelland (SZMH) een voorschot op de energietoeslag 2023 uitgekeerd aan inwoners die in 2022 energietoeslag hebben ontvangen én:

  • op dit moment een uitkering ontvangen;
  • of in 2022 bijzondere bijstand of een minimavergoeding hebben ontvangen;
  • of pensioengerechtigd zijn.

Er zijn ook huishoudens die in 2022 wel energietoeslag hebben ontvangen, maar die (nog) geen voorschot hebben gekregen. Bijvoorbeeld omdat nog niet duidelijk is of deze huishoudens ook in 2023 recht hebben op energietoeslag. SZMH zoekt dit dan eerst uit. Huishoudens die hier inderdaad recht op hebben, krijgen op een later tijdstip alsnog het voorschot of het hele bedrag ineens.

Wat doet de Rijksoverheid?

Om te voorkomen dat huishoudens in de problemen komen, heeft de Rijksoverheid een aantal maatregelen genomen. Daarom geldt er in 2023 een prijsplafond. Dit betekent dat tot een verbruik van 1.200 m³ gas en 2.900 kWh elektriciteit in 2023 maximale tarieven gelden (inclusief belastingen):

  • € 0,40 per kWh elektriciteit;
  • € 1,45 per m3 gas.

Hierdoor krijgen de meeste huishoudens korting op hun energierekening. De overheid betaalt deze korting en u hoeft zelf niets te doen om deze korting te krijgen. Voor huishoudens die een aansluiting delen met anderen via zogeheten blokverwarming is een aparte regeling in de maak. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van de rijksoverheid.

Wat kan ik zelf doen?

Uw eigen (stook)gedrag heeft grote invloed op uw energierekening. Door u bewust zijn van uw energieverbruik en hierover na te denken, kunt u dus flink besparen. In het kader hiernaast vindt u diverse websites met tips om zelf energie te besparen.

Bespaartips

Wilt u energie besparen, maar weet u niet waar u moet beginnen? Op onderstaande websites vindt u allerlei tips die u kunnen helpen om de energierekening zo laag mogelijk te houden:

Deel deze webpagina op uw platform!

ONZE MEDEWERKERS HELPEN U GRAAG VERDER!