‘Check rookmelders bij jezelf, maar ook bij anderen’. Met deze boodschap zijn de landelijke Brandpreventieweken 2023 van start gegaan. Tot en met 31 oktober wordt er extra aandacht gegeven aan brandveiligheid in en rondom het huis.

Sinds 2022 zijn rookmelders verplicht op elke verdieping in huis. Deze wettelijke verplichting heeft Nederland brandveiliger gemaakt. Inmiddels hangen in ongeveer 90% van de woningen rookmelders. Dit betekent echter dat er toch nog minstens 800.000 woningen in ons land zijn zonder rookmelders.

Alle huurders van Wonen Meerssen hebben een goedwerkende rookmelder op iedere verdieping. Maar hoe zit dat met oma? En dat gezin om de hoek dat de Nederlandse taal niet goed spreekt en informatie kan missen? En die slechthorende collega? Voor doven en slechthorenden zijn er speciale rookmelders te koop. Die zijn voorzien van een trilalarm en flitslamp. Vaak worden deze rookmelders vergoed door de zorgverzekeraar.

Attendeer ook ouderen, slechthorenden, minder zelfredzame mensen en anderstaligen. Een rookmelder kopen en ophangen is eenvoudig en zo gepiept. Weten hoeveel rookmelders er nodig zijn waar ze precies moeten hangen? Check de website van Brandweer Nederland.