In veel wijken en dorpen leven prachtige plannen voor een mooiere omgeving. Vaak stranden deze plannen op gebrek aan financiële armslag. Onze Buurt is een prijzenactie van de Limburgse woningcorporaties om die goede buurtprojecten wel van de grond te krijgen. Het Oranje Fonds en de provincie Limburg ondersteunt hen daarbij. 

Het gaat zowel om nieuwe projecten als om bestaande projecten die geld nodig hebben om een volgende stap te zetten. Onze Buurt weet namelijk dat volhouden vaak lastiger is dan starten.

Prijzenpot

Elk jaar zit er 60.000 euro in de prijzenpot. Daarmee wil Onze Buurt stimuleren dat men zelf aan de slag gaat om de omgeving fraaier, gezelliger, “warmer” te maken. Buurtbewoners steken de handen uit de mouwen en Onze Buurt helpt door materiaal, professionele ondersteuning of huur te betalen. Vorig jaar ging de hoofdprijs naar de Blerickse organisaties die samen het coronaproof Zomer-Doe-Boek voor de jeugd maakten. De samenwerking in Blerick werd uit nood geboren toen door de coronapandemie het kindervakantiewerk niet kon doorgaan. Jeugd- en sportclubs, buurtplatform en welzijnsorganisaties maakten in een paar weken tijd een doe-boek voor activiteiten in kleine groepjes. Het project staat volgens de jury van Onze Buurt model voor samenwerking, versterking van het buurtgevoel en inventiviteit. Ook vijf andere projecten kregen geldprijzen.

Onze Buurt Zetje

Daarnaast benaderde Onze Buurt nog eens acht projecten voor een ‘Onze Buurt Zetje’. Het Zetje helpt organisaties om een projectplan te schrijven, vrijwilligers te motiveren, een administratie op te zetten, vergunningen te regelen of andere praktische zaken.

Inschrijven

Inschrijven voor Onze Buurt 2021 kan tot 10 september. In september worden de zes finalisten bekend gemaakt en eind november worden de prijzen uitgereikt. Details over deelname vindt u op www.onzebuurt.eu.