Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont. Daarom start op 1 september vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid de campagne Senioren en Veiligheid. Daarin krijgen senioren concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en wat ze moeten doen als het wel gebeurt.

Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ besteedt de campagne gedurende vier weken aandacht aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing.

Voorlichtingsfilmpjes en thema’s

Door middel van voorlichtingsfilmpjes met acteur Kees Hulst, bekend van ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’, krijgt u op alle thema’s concrete tips en adviezen. Elke week staat één thema centraal:

 • 1 tot en met 7 september:
  Meekijken bij pinnen
 • 8 tot en met 14 september:
  Babbeltrucs
 • 15 tot en met 21 september:
  Hulpvraagfraude (via WhatsApp)
 • 22 tot en met 28 september:
  Phishing (via bijvoorbeeld nepmailtjes)
Webinars

Elke dinsdag vindt van 10:30 uur tot 11:15 uur een webinar plaats over het thema van de week, gepresenteerd door Catherine Keyl. Een panel van experts geeft meer tips en adviezen. Hoe kunt u crimineel gedrag herkennen? Wat kunt u doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt? Waar kunt u terecht als u slachtoffer bent geworden?

De webinars kunt u hier rechtstreeks bekijken.