Is uw woning voorzien van zonnepanelen? Dan is het belangrijk om regelmatig te controleren of ze ook naar behoren functioneren. Hieronder leest u hoe u dat kunt doen.
Hoe werken zonnepanelen?

De zonnepanelen worden bovenop uw dak gemonteerd. Vanaf de zonnepanelen loopt een stroomkabel naar binnen naar de omvormer. De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in bruikbare wisselstroom. Wekt u meer stroom op dan u verbruikt? Dan wordt die stroom teruggeleverd aan het openbare stroomnet. De hoeveelheid wordt geregistreerd en wanneer u de stroom later nodig heeft, wordt die weer aan u teruggeleverd. Dit heet salderen. Uw elektriciteitsmeter houdt bij hoeveel stroom u afneemt en hoeveel u aan het net teruglevert.

Hoe weet ik of mijn zonnepanelen goed presteren? 

Door de overstap op zonne-energie kunt u aanzienlijk besparen op uw elektriciteitsrekening. Natuurlijk wilt u zeker weten dat uw panelen op hun volledige capaciteit werken. Daarom kunt u dit het best regelmatig controleren. Dat kan op verschillende manieren:

mySolarEdge app

Voor nieuwe systemen kunt u de energieproductie van uw zonnepanelen eenvoudig bijhouden met de mySolarEdge app. De mySolarEdge app is gratis te downloaden voor zowel Android als iPhone en toont uw real-time energieproductie en -verbruik.

slimme meter en/of de app van uw elektriciteitsleverancier

Zijn uw zonnepanelen niet af te lezen in de mySolarEdge app? Als u een slimme meter hebt, dan ontvangt u van uw energieleverancier maandelijks een overzicht van uw energieverbruik. Controleer regelmatig uw energieproductie en -verbruik via dit overzicht of via de app van uw elektriciteitsleverancier.

Hebt u geen slimme meter?

In 2025 gaat mogelijk een nieuw wetsvoorstel in, waarbij de huidige salderingsregeling stap voor stap afgebouwd. Daarom hebt u straks een energiemeter nodig die apart meet hoeveel stroom u afneemt en hoeveel u teruglevert aan het net. Hebt u nog een analoge meter of een digitale meter zonder teruglever-registratie? Deze zijn ongeschikt voor teruglevering. Laat de meter voor 1 januari 2025 vervangen.

Wilt u geen slimme meter?

U kunt ook kiezen voor een digitale meter die niet op afstand uitleesbaar is. Of u kunt de uitleesfunctie van uw slimme meter laten uitzetten door uw energieleverancier. U moet dan zelf de meterstanden doorgeven aan uw energieleverancier. Daarnaast is het verstandig om regelmatig de meterstanden te controleren. Alleen dan kunt u zien of uw zonnepanelen naar behoren werken.

Wat als mijn zonnepanelen niet goed presteren?

De hoeveelheid stroom die uw zonnepanelen produceren is onder andere afhankelijk van het weer en zal dus van dag tot dag verschillen. Maar over het algemeen mag u verwachten dat de zonnepanelen ervoor zorgen dat uw elektriciteitsrekening daalt. Is dat niet het geval? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Wonen Meerssen. Hoe sneller het probleem aan uw installatie verholpen is, hoe eerder u weer zonne-energie kunt opwekken en dat merkt u direct zelf in uw portemonnee!

Eigen verantwoordelijkheid huurder

U bent als huurder zelf verantwoordelijk voor het regelmatig monitoren of de zonnepanelen naar behoren functioneren. Als de installatie niet goed werkt en geen zonne-energie opwekt, kunt u dus niet achteraf bij Wonen Meerssen aankloppen voor een financiële vergoeding.