De variabele energietarieven voor gas en stroom zullen naar verwachting opnieuw stijgen. De stijging kan oplopen tot 64 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ gas. Dat heeft Pricewise berekend op basis van de tarieven van de drie grootste energieleveranciers Eneco, Essent en Nuon. Verreweg het grootste gedeelte van de huishoudens met een variabel contract zit bij een van deze leveranciers.

Stijging verschilt per leverancier
De stijging verschilt flink per leverancier. Zo zijn klanten van Eneco op jaarbasis 64 euro meer kwijt. Essent daarentegen wijzigt de tarieven niet. Daardoor gaan klanten van Essent niets extra betalen. Bij Nuon tenslotte zijn klanten op jaarbasis 32 euro duurder uit.

Verwachting energieprijzen komende jaren
Of de stijging doorzet, is nog onzeker. Dit hangt af van meerdere factoren. Maar het is vrijwel zeker dat de energierekening vanaf januari 2019 voor bijna iedereen omhooggaat door een stijging van de energiebelasting. Ook het Klimaatakkoord, waar de regering nu aan werkt, zal waarschijnlijk invloed hebben op de hoogte van de energierekening.