Hoge kwaliteit inschrijvingen Onze Buurt

De jury is zeer te spreken over de betrokkenheid die de deelnemers tonen in hun inzendingen. Met 98 ingezonden projecten is de oogst van dit jaar groter dan ooit. “Alle 98 mensen of groepen willen tijd en energie steken in het verbeteren van hun wijk, dorp of de maatschappij. Daar spreekt warmte uit”, stelde juryvoorzitter Wilbert Pothoff. Onderstaande projecten sprongen er volgens de jury uit en gaan door naar de finale:

Droom- en Doeplein – Heerlen

Met Droom- en Doeplein in Heerlen hebben buurtbewoners een ontmoetingsplaats gemaakt van een plek die door sloop van woningen vrijkwam. Het burgerinitiatief vraagt Onze Buurt nu financiële hulp om hun plein verder te verfraaien en op orde te houden.

Kom op de soep en beweeg – Afferden

Stichting Bevordering Leefbaarheid Ouderen Afferden wil ouderen uit hun isolement halen. Dit doen zij met het project “Kom op de soep en beweeg”. De stichting vraagt een bijdrage in de kosten voor materialen en beweeglessen.

Coffee&work – Maastricht

Coffee&work is een nieuw project van Dress For Succes Maastricht. Dress For Succes helpt mensen die moeite hebben om werk te vinden met de stap naar betaald werk. Koffie en ontmoeting moeten een springplank vormen naar meedoen op de arbeidsmarkt.

Spelend Kind – Kerkrade

In Kerkrade wil Stichting Spelend Kind ervoor zorgen dat alle kinderen aan speelgoed kunnen komen via een ruilwinkel. Er is extra aandacht voor kinderen uit minder bedeelde gezinnen. Een pand is er nu, maar voor de inrichting heeft Spelend Kind nog een hoop wensen.

Kloostertuin ’t Laefhoes – America

’t Laefhoes in America is door dorpsbewoners opgezet toen de (huisarts)zorg dreigde te verdwijnen uit het dorp. In ’t Laefhoes komen professionele zorg en zorg voor elkaar samen. In de Kloostertuin wil het dorp nu een gezamenlijk moes- en bloementuin maken. Daarmee willen zij gezond eten en samenkomst in de buitenlucht stimuleren.

Buurzaam Koken Kids – Maastricht

In de Maastrichtse wijk Blauwdorp tuiniert en kookt het LEF Team al een paar jaar. Nu wil het de pijlen richten op de jeugd met Buurzaam Koken Kids. Jeugd tot 12 jaar wordt in de groententuin, keuken, de bediening en aan tafel aangespoord tot gezond eten.

De projecten zijn uitgekozen op het vermogen tot verbinden, duurzaamheid, originaliteit en vooral draagvlak. Vooral projecten die vanuit de bevolking komen en waarbij buurtbewoners zelf de kar trekken, scoorden hoog bij de juryleden.

Spoorboekje

In oktober en november krijgen de genomineerden royaal aandacht via de site en sociale media van Onze Buurt. Ook l1.nl, L1TV, de bladen van VIAlimburg en devereniginglimburg.nl besteden aandacht aan de projecten en plannen van de zes finalisten. Daarmee tonen we de projecten als inspirerend voorbeeld voor anderen in Limburg. Half november presenteren de finalisten zichzelf voor de jury en wordt het beste project gekozen. Er is een prijzenpot van 60.000 euro. Dit bedrag wordt verdeeld in een hoofdprijs voor het project dat als beste uit de bus komt en 5 stevige troostprijzen. De feestelijke prijsuitreiking is op 29 november tijdens Festival Wij Zijn Limburg in Cultuurwerkplaats Zeezicht in Heerlen. Dat festival is van De Vereniging Limburg.

Achtergrond

Onze Buurt wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd. Het is een initiatief van de woningcorporaties die verenigd zijn in Ons Limburg, het Oranje Fonds, Provincie Limburg, L1 en VIALimburg. Groepen mensen, clubs, wijken en dorpen bedenken met enige regelmaat projecten waarmee de omgeving leefbaarder wordt. Dat wil Onze Buurt stimuleren. Door elk jaar de beste plannen van Limburg in het zonnetje te zetten. En door het allerbeste idee te belonen met een flink startkapitaal. Het is een stimulans voor burgerparticipatie en verbetering van de sociale cohesie in de buurt.