De jury van Onze Buurt had een zware kluif aan het selecteren van de finalisten van Onze Buurt 2019. De kwaliteit van de 84 inzendingen was over het algemeen hoog. Daardoor was het moeilijk om zes projecten voor de tweede ronde aan te wijzen. “Ruim 80 participerende burgers of groepen geven met de ingediende plannen aan, dat ze zelf willen investeren in hun wijk. Het liefst zouden we ze dan ook allemaal belonen met een prijs”, zegt juryvoorzitter Michiel Sluijsmans. 

Jury Onze Buurt kiest voor veel jeugd en groen

Onderstaande projecten sprongen er volgens de jury uit. Zij gaan door naar de finale en dingen mee naar de prijzenpot van 60.000 euro:

Speulbos Tienray

Natuurspeeltuin het Speulbos in Tienray is een initiatief van, voor en door de jeugd van het dorp. De jongeren zijn actief van het plan tot en met de uitvoering. Daarbij krijgen zij hulp van volwassenen. De jury viel vooral op de betrokkenheid van de jeugd.

Ontmoetingsplek De Ketel Meerssen

Ook uit de categorie jeugd zijn de plannen van De Ketel in Meerssen. De ontmoetingsplek in de volksbuurt Meerssen-West draait al vijf jaar zeer succesvol. Maar nu willen de vrijwilligers De Ketel aantrekkelijker maken voor de jeugd in de wijk.

CUT! popup bios Beekdaelen

Vanwege de originele manier om tot verbinding te komen, koos de jury ook het project CUT! popup bios. De initiatiefnemers zijn verenigingen uit de dorpen van de kersverse fusiegemeente Beekdaelen. Er verdwijnen steeds meer voorzieningen uit de dorpen. Daarmee vallen ook de sociale contacten weg. Een rondreizende popup bios moet dit compenseren.

Project KOE! (Koken Ontmoeten Eten) Beek

Project KOE! verbindt zeer diverse groepen door middel van koken en eten. Er is al veel bereikt in De Carmel in Beek, een wijk met veelal sociale huurwoningen. De nominatie is dan ook vooral bedoeld als stimulans om door te gaan.

Sfeerkeepers Venlo

Het Venlose project Sfeerkeepers leidt straatjongeren op tot sfeerkeeper. Zij vroeg steun voor onder andere lesmateriaal. De jury prijst het idee om negatief gedrag bij jongeren om te buigen naar een positieve houding.

Bijenlint Wyckerpoort van de Byeboere Maastricht

De zesde en laatste finalist is het Bijenlint in de volkswijk Wijckerpoort in Maastricht. De imkers van Byeboere willen samen met buurtbewoners de natuur een handje helpen. Dit doen zij door bijenkasten neer zetten en te verzorgen. Dat is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de samenhang in de wijk.

Michiel Sluijsmans: “De jury koos deze projecten vanwege hun kracht, verbinding, originaliteit en betrokkenheid. Allen dragen zij bij aan sterkere en vitalere wijken, dorpen en buurten in Limburg.”

Juryleden

De jury van Onze Buurt bestaat uit Michiel Sluijsmans, Axel Zinken en Luc van den Bergh. Zij vertegenwoordigen de Limburgse woningcorporaties. Kristel Ashra is jurylid namens het Oranje Fonds. Namens de Provincie Limburg schuift gedeputeerde Robert Housmans aan. Hij heeft immers de Sociale Agenda in zijn pakket. Bert Vrolijk ten slotte zit op persoonlijke titel in de jury als deskundige in het maatschappelijk middenveld.

Spoorboekje

Deze herfst krijgen de genomineerden ruim aandacht via Onze Buurt, L1 TV, De Limburger en VIALimburg. Daarmee moeten de projecten een inspirerend voorbeeld zijn voor andere wijken in Limburg. Op 14 november presenteren de finalisten zich aan de jury. Daarna kiest de jury het beste project dat de hoofdprijs wint. Op 29 november vindt ten slotte de feestelijke prijsuitreiking plaats.

Achtergrond Onze Buurt

Onze Buurt wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd met de bedoeling de burgerparticipatie in dorpen en wijken te stimuleren. De woningcorporaties verenigd in Ons Limburg, het Oranje Fonds en Provincie Limburg zijn de initiatiefnemers. L1, De Limburger en VIALimburg ondersteunen de actie. Dit doen zij door de vrijwilligers van de buurtprojecten een podium te bieden.