Huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening kunnen ook in 2024 weer terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening gedurende de zes maanden na hun aanvraag.

Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in uw huishouden. Als de energierekening meer dan 8 of 10% van het inkomen bedraagt, dan betaalt het Noodfonds de rest van de energierekening via de energieleveranciers. Het maakt niet uit welke leverancier u heeft. In vergelijking met vorig jaar komen mensen eerder in aanmerking.

Voor wie is het Noodfonds Energie?

U kunt een check doen op de website van het Noodfonds om te kijken of u in aanmerking komt voor steun uit het Noodfonds. U kunt steun krijgen van het Noodfonds indien:

  • u een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum hebt. Dat gaat concreet om 3200 euro (alleenstaand) en 4480 euro (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.
  • u zelf een energiecontract voor gas, stroom en/of stadswarmte hebt bij een energieleverancier.
  • uw energierekening (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8 tot 10 % van het gezamenlijk bruto-inkomen is. Voor mensen tot 130% van het sociaal minimum hoger dan 8% van het gezamenlijk bruto-inkomen, of voor mensen tot 200% sociaal minimum hoger dan 10%. Het Noodfonds betaalt de rest van de maandelijkse energierekening boven deze 8 tot 10 % van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.
Waar kan ik steun aanvragen?

De aanvraag van het Noodfonds kan worden gedaan op www.noodfondsenergie.nl. Ook familieleden, vrienden of hulpverleners kunnen daar via een machtiging de aanvraag voor iemand anders doen. Een aanvraag indienen kan tot en met 31 maart 2024. Met vragen kunt u terecht bij de landelijke hulplijn van het Noodfonds.