Had u in 2021 recht op huurtoeslag, maar hebt u het toen niet aangevraagd? u hebt nog tot 1 september 2022 om dit alsnog te doen. Daarna bent u te laat.

U moet zelf uitvinden of u in uw situatie recht hebt op huurtoeslag en u moet de toeslag zelf aanvragen. Het komt dus niet vanzelf naar u toe. Huurtoeslag wordt uitgekeerd door de Belastingdienst. Om te bepalen of u er recht op hebt, kijkt de Belastingdienst naar uw jaarinkomen, uw vermogen op 1 januari, uw huurprijs, de samenstelling van uw huishouden en uw leeftijd. Met de rekenhulp van de Belastingdienst kunt u een proefberekening maken over het jaar 2021.

Meer huurders recht op toeslag

In 2020 kregen ongeveer 115.000 extra huishoudens recht op huurtoeslag, maar er zijn nog altijd huurders die dit niet weten. De reden dat meer mensen recht kregen heeft met de inkomensgrens voor huurtoeslag te maken. Tot en met 2019 was er een ‘harde inkomensgrens’. Als uw jaarinkomen boven deze grens lag -al was het maar een paar euro- had u nergens recht meer op. Door de wetswijziging van 2020 is dat veranderd.

Bij welk inkomen geen recht meer?

Nu geldt: hoe hoger uw inkomen, hoe minder toeslag. Welk inkomen geldt als ‘te hoog voor huurtoeslag’ hangt af van uw huurprijs en het aantal personen in uw huishouden. Verder maakt het uit of u de AOW-leeftijd al bereikt hebt of juist niet. In de praktijk is er met een jaarinkomen tot grofweg €31.000 (alleenstaanden) en €41.000 (gezinnen) soms huurtoeslag mogelijk.

Hoe aanvragen?

Hebt u recht op huurtoeslag? Laat het geld dan niet liggen en vraag het meteen aan.  Door het maken van een proefberekening over 2021 kunt u checken of u er in 2021 recht op had. Om de toeslag vervolgens aan te vragen moet u op Mijn toeslagen inloggen.