De coronamaatregelen tonen meer dan ooit het belang van een sterke cohesie in de wijk. Wanneer iedereen in zijn eigen omgeving moet blijven, zijn buurtgenoten belangrijk. Reden voor Onze Buurt om bij editie 2020 grote verwachtingen te hebben bij de inschrijving van buurtprojecten. Voorzitter Michiel Sluijsmans: “De coronacrisis laat zien hoe waardevol een stevig netwerk in de wijk is en hoe creatief mensen zijn. Wij willen mooie bewonersinitiatieven graag helpen om de kracht van nu duurzaam te maken.”

Onze Buurt heeft ook dit jaar 60.000 euro in kas voor actieve Limburgers die iets moois willen voor hun omgeving. Buurten kunnen tot en met 27 augustus inschrijven. Zij maken dan kans op een budget van tienduizenden euro’s voor de uitvoering van een project. Dat kan een ding zijn, zoals een openbare keuken, bijzondere speeltuin of multiculti moestuin. Maar ook een activiteit, zoals een wekelijkse ontmoeting tussen jong en oud, een cursus voor alle bewoners van een flat of een maandelijkse klusjesmiddag voor verveelde tieners.

Finalisten

De jury verdeelt prijzenpot onder alle finalisten in een royale hoofdprijs en stevige aanmoedigingsprijzen. Voor de initiatieven die de finale halen blijft het dus niet bij plannen maken. Ze krijgen door een stevige financiële impuls echt iets voor elkaar. De plannen van de finalisten krijgen aandacht bij L1, De Limburger, VIALimburg, onzebuurt.eu, devereniginglimburg.nl en oranjefonds.nl. Zo raken andere Limburgers geïnspireerd door het werk van de finalisten.

Projecten moeten aan een aantal eisen voldoen om in aanmerking te komen voor een finaleplaats. Het moet bijdragen aan cohesie tussen bevolkingsgroepen, het moet van onderaf komen en door de buurt zelf worden uitgerold. Een uitgebreide uitleg van de criteria en het inschrijfformulier staan op onzebuurt.eu.

In eerdere edities gingen de prijzen naar:

  • een school in Blerick voor een speelplaats buiten schooltijd
  • de dorpsraad in Heide-Venray voor een dorpskeuken
  • een doe-het-zelf actie in Hoensbroek
  • een fietsenplan voor mensen met een kleine beurs in Maastricht
  • een internationale kookclub voor moeders in Roermond
  • een kookcursus voor hangjeugd in Maastricht
  • een openbare tuin bij het Laefhoes in America
  • een groen bijenlint in Maastrichtse wijken
  • de inrichting van een blokhut in de wijk De Carmel in Beek

Alle winnaars kregen grote geldsommen en staken daarna zelf de handen uit de mouwen om het project uit te rollen.

Oorsprong

Onze Buurt bestaat sinds 2012 en wordt gesteund door Provincie Limburg en Oranje Fonds. Oranje Fonds beheert het fonds op naam van Ons Limburg en controleert de winnaars op de bestedingen van het prijzengeld. Regionale omroep L1, De Limburger en VIALimburg zijn mediapartners van Onze Buurt. Zij stellen zendtijd en pagina’s ter beschikking voor verhalen over de bijzondere buurtprojecten. Want een prijs winnen is prachtig, maar een publiekelijke schouderklop is minstens zo belangrijk.

In de jury van Onze Buurt 2020 zitten de bestuursleden van Ons Limburg (Michiel Sluijsmans, Luc van den Bergh en Sjra Canjels). Namens het Oranje Fonds zit Arsine Nazarian in de jury. Gedeputeerde Robert Housmans heeft zitting namens de Provincie Limburg.

De inschrijfperiode voor editie 2020 loopt tot 27 augustus. Het inschrijfformulier staat op onzebuurt.eu.