Een eetclub voor de wijk, speeltuin voor jonge en oud, tuintjesproject van ex-verslaafden voor mindervaliden: door wijken, dorpen, clubs en organisaties worden de mooiste plannen bedacht om de maatschappij een beetje warmer en fraaier te maken. Onze Buurt helpt de beste plannen van Limburg met een startkapitaal dat kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Inschrijven om kans te maken op het budget, kan dit jaar tot en met 31 augustus.

De prijs van Onze Buurt is meer dan alleen een sloot geld voor een goed project. Het is ook schouderklopje en aanmoediging. “Nu is er geld om de keuken te verbouwen, maar het is ook een beloning voor alle vrijwilligers” zegt de voorzitter van Liesbeth van Soest vanm Moedercentrum Maximina Roermond, de winnaar van 2016. “Het winnen van de hoofdprijs was geweldig. Het geld is natuurlijk van harte welkom, maar de waardering die de prijs uitspreekt voor ons werk, is nog veel belangrijker”, zegt Ad Redmeijer van de Fietsbank Maastricht. De Fietsbank won de hoofdprijs in 2015.

Na vijf succesvolle jaren, was het in 2017 oorverdovend stil rond Onze Buurt. Nu de Provincie Limburg mee doet in de organisatie van de actie voor buurten, kan Onze Buurt weer van start. Oranje Fonds, L1 en VIALimburg helpen ook weer mee. Onze Buurt heeft een prijzenpot van € 60.000 voor de beste buurtplannen.

Meedoen aan Onze Buurt 2018

Projecten moeten aan een aantal eisen voldoen om in aanmerking te komen voor nominatie: het moet bijdragen aan samenhang of verbinding tussen bevolkingsgroepen, het moet een origineel plan zijn of een originele invalshoek hebben en de initiatiefnemers moeten duidelijk kunnen maken waarvoor precies het geld van Onze Buurt nodig is. De exacte criteria staan op de site www.onzebuurt.eu.

De inschrijfperiode loopt tot 31 augustus. Dan bekijkt de jury (het bestuur van Ons Limburg, gedeputeerde van Rijnsbergen van de Provincie Limburg en een afgevaardigde van Oranje Fonds) welke 6 plannen in aanmerking komen voor de hoofdprijs. Deze plannen krijgen in de herfst royaal aandacht in video filmpjes en verhalen. Daarmee zijn de projecten meteen het inspirerend voorbeeld voor anderen in Limburg.

Nadat alle genomineerden getoond zijn, kiest de jury 1 winnaar. Dat project krijgt de hoofdprijs, maar de vijf andere projecten gaan ook niet met lege handen naar huis. Jury-voorzitter van Onze Buurt Wilbert Pothoff: “Er is een prijzenpot van €60.000 en de jury wil dat geld verdelen naar behoefte. Maatwerk maakt dat er meerdere projecten uitgevoerd kunnen worden.”

Achtergrond


Het gaat Ons Limburg om het verbeteren van de cohesie in de buurt. Ons Limburg wil geld steken in opbouw, samenhang, delen en verstevigen. Het geld komt niet van de huurders; het is geld uit het meer dan een eeuw oude Fonds Ons Limburg. Oranje Fonds helpt Ons Limburg met het beheren van het fonds en controleert of het prijzengeld goed besteed wordt.

Vereniging Ons Limburg krijgt ook hulp van de Provincie Limburg. Onze Buurt kan een verrijking en verdieping zijn van de Sociale Agenda van de provincie. De Provincie Limburg kan Onze Buurt ondersteunen op financieel en praktisch gebied. Op communicatief vlak vullen Ons Limburg en Provincie elkaar aan: de Provincie kent sinds enige tijd “De Vereniging Limburg” waarin inspirerende burgers een podium krijgen, Onze Buurt is het podium voor inspirerende groepen en buurten. Zo worden zowel individuen als groepen die zich sterk maken voor de leefbaarheid gestimuleerd.