De prijzenactie voor buurtprojecten Onze Buurt kent dit jaar twee winnaars: Byeboere uit Maastricht en Project KOE uit Beek. Zij krijgen elk 20.000 euro om hun plannen uit te voeren. De vier overige buurtprojecten in de finale krijgen ieder 3.000 euro. Voorzitter Michiel Sluijsmans maakte de uitslag van Onze Buurt 2019 afgelopen vrijdag bekend in de Statenzaal in het Provinciehuis.

Byeboere

De vrijwilligers van Byeboere willen samen met imkers en bewoners in de wijk Wijckerpoort in Maastricht een bijenlint van planten, bloemen en bijenkasten aanleggen. Met het prijzengeld van Onze Buurt kan dat plan langdurig en in meerdere wijken uitgerold worden. De jury van Onze Buurt vindt dat de Byeboere op een passievolle wijze hun groene en sociale idealen uitdragen.

Project KOE

Project KOE staat voor Koken, Ontmoeten en Eten en speelt zich af in de speeltuin van de wijk De Carmel in Beek. Deze wijk kampt met veel armoede, eenzaamheid en gezondheidsproblemen. Het project moet mensen uit hun isolement halen en verschillende groepen bewoners verbinden. De jury van Onze Buurt spreekt met de prijs waardering uit voor het enthousiasme van de vrijwilligers.

Over Onze Buurt

Onze Buurt is dit jaar voor de zevende keer georganiseerd door de woningbouwcorporaties verenigd in Ons Limburg. De prijzenactie wordt ondersteund door de Provincie Limburg en het Oranje Fonds. Onze Buurt is een stimulans voor burgerparticipatie en het zelf socialer en mooier maken van wijk of dorp. Het reikt elk jaar voor 60.000 euro aan prijzen uit aan de beste buurtprojecten van Limburg. L1 en de kranten van MGL helpen Onze Buurt door de mooie projecten een podium te geven. Voor de editie van 2019 kwamen 84 aanmeldingen binnen. Daaruit selecteerde de jury voor de finale de zes beste:

  • Byeboere uit Maastricht
  • Project KOE uit Beek
  • Sfeerkeepers uit Venlo
  • Speulbos uit Tienray
  • CUT! popup bios uit Beekdaelen
  • De Ketel uit Meerssen