In september 2020 organiseerde het ministerie van Justitie en Veiligheid de campagne ‘Senioren en veiligheid’. De campagne besteedde aandacht aan verschillende vormen van criminaliteit waar ouderen regelmatig slachtoffer van worden. De campagne wil senioren bewust maken en handelingsperspectief bieden in wat ze zelf kunnen doen om slachtofferschap te voorkomen. Vanwege het succes van de campagne wordt deze nu herhaald. Bovendien is de maand april uitgeroepen tot de maand van senioren en veiligheid.

In september werd aandacht besteedt aan de volgende thema’s:

Daar komt nu een thema bij: spoofing. Spoofing betekent letterlijk ‘nabootsen’. Bij spoofing gebruiken oplichters dan ook een trucje om een andere identiteit aan te nemen.

Hoe gaat een oplichter te werk?

De oplichter kan zich telefonisch voordoen als iemand van uw bank. Het telefoonnummer manipuleert hij, waardoor ook daadwerkelijk het telefoonnummer van de bank op uw telefoon verschijnt. De oplichter zegt dat er wat mis is met uw betaalrekening of bankaccount. Vervolgens vraagt hij u om geld over te maken naar een zogenaamde kluisrekening of veilige rekening. Ook kan de oplichter vragen om privé-gegevens of inloggegevens.

Wat kunt u zelf doen?
  • Let op: banken vragen nooit om geld over te maken naar een andere rekening.
  • Let op: banken vragen nooit om persoonlijke gegevens.
  • Verbreek de verbinding als u het niet vertrouwt.
  • Zoek zelf het telefoonnummer op van de instantie of bank en doe navraag.
  • Kijk voor meer tips over veilig internetten op veiliginternetten.nl.
  • Kijk voor meer informatie over veilig bankieren op veiligbankieren.nl.
Slachtoffer

Bent u onverhoopt slachtoffer geworden? Doe dan altijd aangifte of melding bij de politie. Veel mensen schamen zich nadat zij slachtoffer zijn geworden van oplichting. Dat hoeft absoluut niet. Deze criminelen gaan heel geraffineerd te werk. Ze maken misbruik van het vertrouwen dat u heeft in een familielid of bekende. Iedereen kan slachtoffer worden.

Webinars

Net als in september presenteert Catharine Keyl een aantal webinars. Kijkers thuis kunnen vragen stellen. Het webinar van 15 april blikt kort terug op de verschillende vormen van criminaliteit die in september zijn besproken. Ook wordt het fenomeen spoofing besproken en toegelicht. Het webinar van 22 april staat in het teken van online veiligheid. De webinars starten om 10.30 uur. Klik hier om op 15 en 22 april de webinars te volgen.

Flyer

Tot slot is er een flyer gemaakt waarin alle onderwerpen worden toegelicht. Print deze uit en leg hem naast uw computer. Dan heeft u hem altijd bij de hand en weet u wat u moet doen.