Ventileer uw woning

Een gemiddeld huishouden produceert 10 tot 15 liter vocht per dag. Een  vochtige omgeving is een ideaal klimaat voor de huisstofmijt, die allerlei allergische reacties kan veroorzaken. Om die vochtige (vervuilde) lucht kwijt te raken en een gezond binnenklimaat te creëren, is het belangrijk om 24 uur per dag te ventileren. Het is een fabeltje dat ventileren leidt tot hogere stookkosten. Het tegendeel is waar: in een goed geventileerd huis is de lucht relatief droog en het opwarmen van droge lucht kost veel minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht.

Vervang uw lampen

Heeft u nog gloeilampen en/of halogeenlampen in huis? Vervang deze dan door LED-lampen. Een LED-lamp is misschien iets duurder in aanschaf, maar is veel energiezuiniger en gaat veel langer mee. Op termijn bent u met LED-lampen een stuk voordeliger uit.

Voorkom sluipverbruik

Sommige elektrische apparaten gebruiken ook energie als u ze niet gebruikt. Dit heet sluipverbruik en is gemakkelijk te voorkomen. Heeft een apparaat een uitknop? Gebruik die dan in plaats van de stand-by knop. En wist u dat uw televisie, computer of stereo zelfs stroom verbruiken als ze uit staan? Trek daarom de stekker uit het stopcontact als u deze apparaten langere tijd niet gebruikt. Laat ook geen stekkers van bijvoorbeeld opladers in het stopcontact zitten.

Gebruik uw wasdroger verstandig

Hang uw was in de zomer buiten te drogen en in de winter binnen aan een droogrek. Dit kost u helemaal niks. Nadeel is dat handdoeken die meteen na de was worden opgehangen stijve planken kunnen worden. Om dit te voorkomen kunt u uw handdoeken heel kort (ongeveer 10 minuten) in de droger gooien en ze daarna aan de waslijn verder laten drogen. Dit bespaart een hoop energie en uw wasgoed is heerlijk zacht.

Draai de waterkraan dicht

Veel mensen laten de kraan lopen tijdens de afwas, het tanden poetsen, handen wassen of het scheren. Dat is nergens voor nodig. Draai die kraan dus gewoon dicht en bespaar honderden liters per jaar.