Een vlam in de pan is een van de meest voorkomende oorzaken van woningbrand. Een klein vlammetje kan snel uitbreiden tot een grote brand als het niet op de juiste manier geblust wordt. Hieronder vertellen wij u wat u wel en juist niet moet doen.

Een vlam in de pan houdt simpelweg in dat de inhoud van de pan in brand vliegt. Dit kan gebeuren wanneer hete olie of boter overkookt en in contact komt met de hittebron onder de pan. Ook kan de inhoud van de pan droog koken en in brand vliegen. Dit gebeurt vaak als een pan onbeheerd wordt achtergelaten in de keuken. Hoewel de kans aanzienlijk kleiner is dan bij gas, kan ook bij inductie de vlam in de pan slaan.

Een vlam in de pan blussen

De eenvoudigste manier om een vlam in de pan te blussen is door het deksel op de pan te doen. Dit heeft u immers meestal binnen handbereik. Zo niet, dan kunt u ook een bakplaat gebruiken. Bedek bij voorkeur uw handen of trek ovenhandschoenen aan. Houd het deksel of de bakplaat als een schild voor u. Zet de onderzijde op de rand van de pan en duw de vlammen met het deksel terug. Schakel vervolgens eerst de warmtebron uit en direct daarna de afzuigkap. Laat de pan minimaal een uur afkoelen. Laat daarbij de pan op het fornuis staan en ga er niet mee lopen. Bel tenslotte de brandweer voor een nacontrole. De brand kan namelijk overslaan naar de afvoerpijp en daar verder branden zonder dat u dat doorhebt. De brandweer beschikt over apparatuur om te controleren of er brandende deeltjes in de afzuigkap of afvoerpijp terecht zijn gekomen.

Gebruik een brandblusser met klasse F

Ook kunt u een brandblusser met geschiktheid voor brandklasse F gebruiken. De meest gebruikte brandblussers voor in de keuken zijn blussers met klasse ABF. Deze brandblussers bevatten blusschuim dat een verbinding aangaat met olie en zodoende de brand dooft. Zorg ervoor dat u bij het gebruik van een brandblusser op een veilige afstand van de brandhaard blijft.

Ga niet lopen met de pan

De eerste reactie van veel mensen is om de pan snel naar buiten te brengen. Dit is echter levensgevaarlijk. De kans is zeer groot dat u uw handen brandt voor u buiten bent. Erger nog is als u struikelt met een pan vol kokend hete vloeistof. Laat de pan dus staan waar hij staat.

Blus een vlam in de pan nooit met water

Gevoelsmatig gooien veel mensen even snel water in de pan. Het formuis staat immers vaak vlak naast de gootsteen. Water en olie (of vet) vormen echter een zeer gevaarlijke combinatie. Wanneer u water toevoegt aan brandend vet of olie ontstaat er een steekvlam. De kans op uitbreiding van de brand is dan zeer groot.

Gebruik geen blusdeken

Over het gebruik van blusdekens bij een vlam in de pan bestaat discussie. Een goede blusdeken is geschikt voor gebruik bij een vlam in de pan. Het is echter gevaarlijk om een blusdeken te gebruiken bij het blussen van een vet- of frituurbrand. In geval van nood staat u hier waarschijnlijk niet bij stil. Daarom adviseert de brandweer om geen blusdeken te gebruiken voor het blussen van een vlam in de pan.

Voorkomen is beter dan blussen

Om de kans op een keukenbrand te verkleinen is het belangrijk dat u uw hoofd erbij houdt. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt en laat u niet afleiden tijdens het koken. Zorg voor een schone keuken en afzuigkap zodat vetresten niet kunnen gaan branden. Houd brandbare materialen zoals een theedoek of wijde mouwen uit de buurt van de hittebron. Zet het vuur niet hoger dan nodig en loop niet weg wanneer u een pan op het vuur hebt staan. Blijf in de buurt tijdens het koken en houd een passende deksel binnen handbereik. Een sudderpotje op een laag pitje kunt u alleen laten, maar controleer regelmatig of het niet over- of droog kookt. U kunt ook een timer zetten om ervoor te zorgen dat gerechten niet droog koken. Gebruik het gasfornuis zeker niet als kachel door het de hele dag door te laten branden.