Veel mensen hebben last van vocht en schimmel in hun woning. In bijna een op de vijf woningen in Nederland komen vocht- en schimmelproblemen voor. Als die niet worden aangepakt, kunt u problemen met uw gezondheid krijgen. Hieronder leest u hoe u vocht en schimmel in uw woning kunt oplossen en voorkomen.

Badkamer

Beperk uw vochtproductie. Vooral gezinnen produceren al snel veel vocht. Bij meer dan 90 minuten per huishouden per week douchen, neemt de kans op vocht en schimmelvorming toe. Ook bespaart u hierdoor  jaarlijks op water- en gaskosten! Houd tijdens het douchen de badkamerdeur dicht en zet de mechanische ventilatie in de badkamer op de hoogste stand. Laat na het douchen de afzuiging tot 1,5 uur in hoogste stand staan of open een raam. U kunt ook de hele dag uw mechanische afzuiging op de middenstand laten draaien. Neem na het douchen de wanden en vloer af met een wisser.

Wassen

Droog de was buiten. Dan komt er minder vocht in uw woning. Kan de was niet buiten hangen? Lucht dan extra door twee ramen tegen elkaar open te zetten. Houd de ventilatieroosters open, dan kan de waterdamp uw woning uit.

Koken

Zet tijdens het koken en afwassen uw mechanische afzuiging in hoogste stand en open het ventilatierooster of klepraam. Na het koken of afwassen kunt u even een raam openzetten. Zo wordt het vocht zo snel mogelijk afgevoerd en verdwijnt de kooklucht.

Ventileren woon- en slaapkamer

Zorg voor frisse en droge lucht in uw woonkamer en slaapkamer(s). Open ventilatieroosters of hooggeplaatste klepramen in de vertrekken waar personen aanwezig zijn en zet uw ventilatiesysteem aan, ook tijdens het slapen. Zet het ventilatiesysteem in de hoogste stand als de bezetting gelijk of hoger is dan het aantal slaapkamers in de woning en anders in de middenstand.

Mechanische ventilatie

Zet de knop als u thuis bent minimaal op de middelste stand. Hebt u last van van geurtjes of veel vocht in uw woning? Zet de mechanische ventilatie dan op de hoogste stand of lucht de woning door de ramen gedurende circa een kwartier open te zetten.

Schimmel verwijderen

Schimmel verwijderen kan met soda of speciale schoonmaakmiddelen. Maak de schimmel nat en gebruik bij het reinigen eventueel een mondkapje en handschoenen. Als u met een droge borstel of doek over de schimmel gaan wrijven, dan verspreidt u hiermee een grote hoeveelheid schimmelsporen die in de lucht gaan zweven. Schimmelsporen kunnen allerlei allergische reacties oproepen, vooral bij inademing. Denk aan benauwdheid en hoesten.