Helaas. Niet alle inbrekers dragen een streepjespak. Ze zijn dus niet te ontmaskeren, maar echte inbrekers zijn wel te ontmoedigen. Daarom is het zaak om ook in de week voor en tijdens carnaval goed op te letten. Als veel mensen van huis zijn, slaan inbrekers immers hun slag. Ook als u geen carnaval viert, maar er gewoon een paar dagen tussenuit gaat. Het is bekend dat juist in deze periode het aantal woninginbraken stijgt. Wat kunt u zelf doen om inbrekers de pas af te snijden?

Een aantal tips…
  • Versiert u uw huis met carnavalsvlaggen en dergelijke? Dan is dat voor inbrekers een duidelijk signaal dat u carnaval aan het vieren bent. Zorg in dat geval dat er iemand een extra oogje in het zeil houdt.
  • Doe alsof u thuis bent. Ruim het huis niet extra op, maar laat bijvoorbeeld bekers en borden op het aanrecht en de eettafel achter. Zorg dat iemand de post opruimt en dat er een auto op de oprit staat. Gebruik tijdschakelaars op uw verlichting.
  • Maak het de inbreker niet te makkelijk. Goed hang- en sluitwerk is belangrijk. Zorg dat u altijd alles goed afsluit, ook als u maar even weg bent. Draai de sleutel minimaal één keer om en haal de sleutel uit het slot. Laat geen opstapjes zoals kliko’s en ladders buiten staan. Plaats buitenlampen, bijvoorbeeld met bewegingssensor: inbrekers werken niet graag op een verlichte plek.
  • Leg waardevolle spullen of autosleutels uit het zicht van voorbijgangers. Plak geen briefje op de deur dat u er even niet bent. Hang geen adreslabel aan uw sleutel. Verstop geen sleutel buiten uw huis. Deurmatten en bloempotten zijn geen geheime plaatsen.
  • Noteer details en bel! Samen zien en horen we meer. Natuurlijk let de politie op vreemde en verdachte situaties in uw wijk, maar doe dat zelf ook. Hoort of ziet u iets ongewoons? Een vreemde auto, een persoon op de uitkijk of een andere situatie die u niet vertrouwt? Noteer details zoals uiterlijk, kleding, kenteken, merk en kleur, en bel direct de politie. Bij spoed of heterdaad belt u 112 en anders 0900-8844. Zo maken we samen een vuist tegen woninginbraak.
Toch ingebroken of een poging gedaan?

Doe altijd aangifte. De politie kan dan een onderzoek instellen en gerichter surveilleren. Met uw aangifte kan een aangehouden verdachte mogelijk vervolgd worden. U kunt aangifte doen via www.politie.nl/aangifte, of door een afspraak te maken via 0900-8844.

Meer informatie

Voor tips om uw woning te beveiligen kijk u op www.politiekeurmerk.nl/preventietips. Voor meer preventietips gaat u naar www.politie.nl/onderwerpen/woninginbraak. En op www.politie.nl ziet u onder ‘mijn buurt’ hoeveel woninginbraken in uw buurt gepleegd zijn.