Vrijdag 5 februari viert Warmetruiendag haar 15e verjaardag. Op die dag zullen honderdduizenden Nederlanders voor de 15e keer de verwarming een graadje lager zetten en een warme trui aantrekken, thuis of op het werk. Want wist u dat we door de verwarming één graad lager te zetten maar liefst 6 procent energie en CO2 kunnen besparen? Als we dit allemaal samen doen, dan kunnen we op één dag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden besparen. Dus zet die verwarming lager, trek een extra warme trui aan en doe mee! 

De cijfers

Als heel Nederland op Warmetruiendag één graadje minder warm stookt, dan bespaart dat 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO₂. Een heel stookseizoen een graad lager stoken, betekent een besparing van 1 megaton CO2. Dat is bijna 30 procent van de CO2-reductie die Nederland in 2030 in de gebouwde omgeving wil realiseren.

De organisatie

Klimaatverbond Nederland is de Nederlandse initiatiefnemer van Warmetruiendag. Zij organiseert deze actie jaarlijks in februari, op de ‘verjaardag’ van het Kyotoprotocol, het eerste wereldwijde klimaatverdrag. Dit jaar dus voor de vijftiende keer. Inmiddels deden ruim 2,5 miljoen mensen mee.