Verwarm jezelf, niet de wereld. Met dit motto melden zich elk jaar honderdduizenden Nederlanders aan voor Warmetruiendag. Want wist je dat we met één graad lager maar liefst 6 procent energie en 6 procent CO2 besparen? En als we dit allemaal samen doen, dan kunnen we op één dag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden besparen. Samen hebben we impact, dát is waar Warmetruiendag om draait. Dus zet die verwarming lager, trek een extra warme trui aan en doe mee! 

De cijfers

Als heel Nederland op Warmetruiendag één graadje minder warm stookt, dan bespaart dat 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO₂. Een heel stookseizoen een graad lager stoken, betekent een besparing van 1 megaton CO2. Dat is bijna 30 procent van de CO2-reductie die Nederland in 2030 in de gebouwde omgeving wil realiseren.

De organisatie

Klimaatverbond Nederland is de Nederlandse initiatiefnemer van Warmetruiendag. Zij organiseert deze actie sinds 2007. Warmetruiendag wordt jaarlijks rond 16 februari georganiseerd, de ‘verjaardag’ van het Kyotoprotocol, het eerste wereldwijde klimaatverdrag. Inmiddels deden ruim 2,2 miljoen mensen mee. Bekende deelnemers zijn Prinses Laurentien, de NS, Donald Duck, provincie Groningen, Waterschap Rivierenland, Universiteit Maastricht, gemeente Haarlem en vele anderen. En zelfs in het buitenland doen mensen mee. Zo trok president Obama in het Witte Huis zijn trui aan voor Warmetruiendag!