Huurt u een woning? Dan hoeft u de woning zelf niet te verzekeren. U bent immers geen eigenaar van de woning. Wonen Meerssen heeft voor de woning een opstalverzekering afgesloten. Deze verzekert de woning inclusief de zogenaamde onroerende goederen. Dat zijn onderdelen die bij het huis horen, zoals leidingen, centrale verwarming en sanitair. Als huurder is het wel verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten.
Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering verzekert uw inboedel tegen schade of verlies. Onder inboedel vallen alle bezittingen die niet in of aan de woning vast zitten. Daarbij kunt u denken aan de bank, kasten, maar ook elektronica zoals een computer of televisie. In geval van bijvoorbeeld diefstal, waterschade of brand krijgt u een vergoeding uitbetaald voor de schade aan deze spullen. In de polisvoorwaarden van uw inboedelverzekering kunt u terugvinden wat de verzekering precies dekt. Hebt u de woning zelf verbeterd, door bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer te plaatsen? Dan zijn deze zogenaamde zelf aangebrachte voorzieningen niet verzekerd door Wonen Meerssen. Deze kunt u meeverzekeren bij uw inboedelverzekering. Inboedelverzekeraars noemen dit soort aanpassingen ‘huurdersbelang’.
Glasverzekering
Glas hoort bij een woning en is meeverzekerd bij de opstalverzekering van de verhuurder. Uw huurwoning is daardoor verzekerd tegen schade door storm of brand. Glasbreuk anders dan door storm of brand is niet verzekerd op de opstalverzekering. Bijvoorbeeld: gooit een van uw kinderen een bal door de ruit of slaat u de deur iets te hard dicht, waardoor een ruit sneuvelt? Dan valt dit niet onder de opstalverzekering van de verhuurder. Als huurder draait u zelf op voor deze kosten, tenzij u lid bent van ons abonnement huurdersonderhoud. Hierin is een glasverzekering inbegrepen. Deze hoeft u in dat geval dus niet apart af te sluiten.
Aansprakelijkheidsverzekering
Naast een inboedelverzekering is het heel verstandig om zelf een particuliere aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zo bent u verzekerd wanneer u, één van uw gezinsleden of zelfs uw huisdier onopzettelijk schade veroorzaakt bij een ander. Die ‘ander’ is bijvoorbeeld ook de verhuurder van de woning die u huurt. Wanneer u onopzettelijk schade veroorzaakt aan de huurwoning, dan wordt deze schade (deels) door de verzekeraar vergoed. Zelfs wanneer u er zelf weinig aan kunt doen, kunt u aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade. Een voorbeeld hiervan is een lekkage in uw huurwoning, die vervolgens ook schade veroorzaakt bij de buren. Bij het bewust aanbrengen van schade keert de verzekering uiteraard niet uit.