Op zaterdag 26 oktober 2019 is de ‘Nacht van de Nacht’. De Natuur- en Milieufederaties organiseren dit jaarlijks terugkerende evenement om aandacht te vragen voor de oorzaken en gevolgen van ‘lichtvervuiling’.

Nederland is een van de lichtste landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat ons land helemaal oplicht door de hoeveelheid kunstlicht. Al dit overvloedige licht wordt lichtvervuiling genoemd. Vaak brandt het licht ook nog eens onnodig. Lichtvervuiling komt op veel plekken voor. Denk aan verlichting van bijvoorbeeld sportvelden, wegen, kantoorgebouwen, parkeerterreinen/garages, kassen, monumenten en reclameborden die de hele nacht onnodig branden.

Ondanks alle besparingen en moderne technieken baadt de aarde ’s nachts steeds meer in het kunstlicht. Waar je 100 jaar geleden in de stad zelfs nog ‘gewoon’ de Melkweg kon zien, is deze inmiddels verscholen voor 60 procent van de Europeanen en zelfs 80 procent van de Amerikanen. Bovendien werden kunstmatig verlichte gebieden, zoals steden, de afgelopen vijf jaar haast 10 procent helderder. Intussen groeit ook het totale oppervlak waar we het licht aan laten, met ruim 2 procent per jaar.

Het overmatig en onnodig gebruik van licht heeft grote gevolgen op de maatschappij, hierbij valt te denken aan gevolgen bij de mens, maar ook dieren, planten en zelfs de economie worden hier negatief door beïnvloedt.

Tips voor bewuster lichtgebruik

Wilt u bewuster omgaan met verlichting en op de koop toe energie besparen? Dat kan met onderstaande tips!

  • Verlicht alleen wat verlicht moet worden. Dus dim de verlichting waar mogelijk en doe de lampen uit als u een ruimte verlaat.
  • Vervang lampen door LED-verlichting, dit verbruikt minder en gaat langer mee.
  • Doe de buitenverlichting ‘s nachts uit of maak gebruik van een bewegingssensor.
  • Doe de gordijnen lekker dicht en zorg dat het licht in de kamer blijft en niet naar buiten straalt.
  • Plan vaker een romantisch diner bij kaarslicht.