Onze energierekening stijgt, we moeten nu minder afhankelijk worden van gas uit Rusland en we willen klimaatverandering tegengaan. Daarom gaan we nú meer en sneller energie besparen. Kijk wat u thuis kunt doen. Nu meteen en om u voor te bereiden op de volgende winter. Zet ook de knop om. Zo gebruiken we in een handomdraai veel minder energie.

Douch maximaal 5 minuten

80% van ons warmwaterverbruik stroomt door de douche. Bespaar water en geld door niet langer dan vijf minuten per keer te douchen. Wilt u een stapje extra zetten? Douch dan minder vaak en installeer een waterbesparende douchekop. Of neem een douche in plaats van een bad.

Besparing €130 per jaar

Gemiddeld bespaart u hiermee jaarlijks 60 m³ gas en 15.000 liter water, oftewel € 130 per jaar. De besparing is berekend voor een gemiddeld huishouden met HR-ketel en gebaseerd op het verschil tussen gemiddeld 9 minuten douchen en gemiddeld 5 minuten douchen. Voor een gemiddeld huishouden gaan we uit van 2,2 personen en een gasprijs van € 1,74 per m³ (CBS gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022). Uw gasprijs kan lager of hoger zijn, afhankelijk van uw contract.

Tip!

Met een zandloper of douchetimer kunt u de tijd in de gaten houden. Of zet een liedje op van vijf minuten of korter.