Onze energierekening stijgt, we moeten nu minder afhankelijk worden van gas uit Rusland en we willen klimaatverandering tegengaan. Daarom gaan we nú meer en sneller energie besparen. Kijk wat u thuis kunt doen. Nu meteen en om u voor te bereiden op de volgende winter. Zet ook de knop om. Zo gebruiken we in een handomdraai veel minder energie.

Niet thuis? Zet de thermostaat op 15 graden

Is er niemand thuis? Laat de thermostaat dan overdag op 15 graden staan. Het huis hoeft dan in de ochtend niet op te warmen. Let op: hebt u vloerverwarming? Zet de thermostaat dan niet lager dan 17 of 18, anders duurt het lang voordat uw huis is opgewarmd.

Besparing € 200 per jaar

Gemiddeld bespaart u hiermee jaarlijks 120 m³ gas, oftewel € 200 per per jaar. De besparing is berekend voor een gemiddelde eengezinswoning met HR-ketel en gebaseerd op het verschil ‘nooit doen’ en vier dagen in de week de thermostaat laag laten staan. In grote, slecht geïsoleerde woningen is de besparing hoger, in kleine, goed geïsoleerde woningen kleiner. We gaan uit van een gasprijs van € 1,74 per m³ (CBS gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022). Uw gasprijs kan lager of hoger zijn, afhankelijk van uw contract.

Tip!

Hebt u een klokthermostaat? Gebruik dan een dag- en nachtprogramma en stel de verlaging van de temperatuur automatisch in voor als u niet thuis bent.