Verbinding van jong en oud, van nieuwkomers en autochtonen, van ‘doeners’ en ‘afwachters’ en van van de ene wijk met de andere. In de finale van Onze Buurt 2020 staat samenkomst centraal. De jury van Onze Buurt beoordeelde 79 inzendingen op sociaal gehalte, duurzaamheid en burgerzin.

Finalisten

Onderstaande projecten sprongen er volgens de jury uit en zijn daarom door naar de finale:

 • Stadswerkplaats Heerlen
  Een voor iedereen toegankelijke werkplaats waar het leren of juist onderwijzen van een ambacht zorgt voor contact en waardering.
 • Zomerweken Buurt-doeboek Blerick
  Ontstaan in deze Corona-zomer gaf het een originele draai aan alle beperkingen. Het bleek zo leuk dat de wijken het ook zonder virusdreiging voort willen zetten.
 • Hof van Heer Maastricht
  Zet in op eerlijk delen en samen onderhouden van fleurigheid en groen. Activiteiten in de buurttuin maken het tot een centraal punt in de buurt.
 • Rondreizend Kinder Kunst Museum Parkstad
  Laat kinderen hun eigen creaties tonen in een expositie die door de wijken in Parkstad trekt. Kinderen raken verbonden met kunst, elkaar en hun omgeving.
 • Verbouwing Aw Sjoal Itteren
  Moet leiden tot uitbreiding van actieve en gezellige kook- en eet-bijeenkomsten voor de kwetsbaren in het dorp.
 • Samen Groener Noord-West Maastricht
  Wil de groene zone tussen een paar wijken inzetten voor sport en spel, ontmoeting en gezondheid.
Jury prijst hoge sociale gehalte inzendingen

Voorzitter Michiel Sluijsmans: “De jury koos deze projecten vanwege hun praktische insteek, verbinding, originaliteit en sociale betrokkenheid. Ook dragen alle projecten dragen bij aan sterkere en vitalere wijken, dorpen en buurten in Limburg.”

Spoorboekje

Deze herfst krijgen de genomineerden royaal aandacht via de website en sociale media van Onze Buurt, L1 en De Limburger. Daarmee moeten de projecten een inspirerend voorbeeld zijn voor andere wijken in Limburg. Op 12 november geven de finalisten vervolgens een presentatie voor de jury. Daarna wordt het beste project gekozen dat de hoofdprijs wint. Er is een prijzenpot van 60.000 euro. De feestelijke prijsuitreiking tenslotte is 23 november.

Juryleden

In de jury van Onze Buurt zitten Michiel Sluijsmans, Sjraar Canjels en Luc Van den Bergh namens de Limburgse woningcorporaties. Arsine Nazarian en Matthijs Tiemens zitten in de jury namens het Oranje Fonds. Namens de Provincie Limburg zit gedeputeerde Robert Housmans in de jury. Bert Vrolijk maakt als deskundige in het maatschappelijk middenveld de jury compleet.

Achtergrond Onze Buurt

Onze Buurt wordt jaarlijks georganiseerd door de woningcorporaties verenigd in Ons Limburg, het Oranje Fonds en Provincie Limburg. Ze willen daarmee de burgerparticipatie in dorpen en wijken stimuleren. L1 en De Limburger ondersteunen de actie door de vrijwilligers van de buurtprojecten een podium te bieden.