Is uw huurtoeslag in het verleden gestopt omdat uw inkomen te hoog was? Daalde uw inkomen daarna, maar kon u toen geen huurtoeslag meer krijgen omdat uw huur te hoog was? En woont u nog steeds in hetzelfde huis? Mogelijk hebt u ‘verworven recht’ en moet de Belastingdienst uw aanvraag opnieuw bekijken.

Als uw huur te hoog is, kunt u geen huurtoeslag krijgen. Behalve als u die toeslag al kreeg toen uw huurprijs nog niet te hoog was. Dan hebt u ‘verworven recht’. Zolang u niet verhuist blijft u recht houden op toeslag, zelfs als uw huur door een huurverhoging boven de toeslaggrens komt.

Verworven recht én wisselend inkomen

Maar wat nou als u ‘verworven recht’ hebt, maar daarna -door een tijdelijk hoger inkomen- uw toeslag kwijtraakt? Dan zit u in een lastig parket. Hoge woonlasten, opnieuw een laag inkomen, maar geen hulp meer van de overheid om uw huur te betalen. Terwijl u vroeger nog huurtoeslag kreeg voor precies dezelfde woning.

Belastingdienst te streng

Uit een uitspraak van de Raad van State bleek vorig jaar dat de Belastingdienst in die situatie de regels voor ‘verworven recht’ te streng toepaste. Een nog onbekend aantal huurders kreeg niet opnieuw toeslag toen hun inkomen weer daalde, terwijl dat wel had gemoeten. De Belastingdienst gaat dit nu goedmaken. Maar alleen bij huurders die daar zelf om vragen.

Bel de Belastingtelefoon

Bent u zo’n huurder? Bel vóór eind 2020 met de Belastingtelefoon op tel. 0800-0543. Dat heeft zin als het volgende voor u geldt:

  • Toen uw huurprijs voor het eerst boven de toeslaggrens uitkwam, kreeg u nog huurtoeslag.
  • Die toeslag is daarna gestopt, omdat uw inkomen te hoog was.
  • Uw inkomen werd daarna weer laag genoeg voor toeslag, maar uw nieuwe aanvraag voor toeslag werd afgewezen.
  • Toen u opnieuw toeslag aanvroeg, woonde u nog in dezelfde woning, of u woont daar nu nog steeds.
Bel ook de Huurderslijn

Bel als u lid bent van de Woonbond ook met de Huurderslijn. De Huurderslijn (020-5517755) is bereikbaar op

  • maandag tot en met donderdag van 10 tot 13 uur
  • dinsdagavond van 18.30 tot 20 uur

De Woonbond kan u dan ondersteunen in uw contact met de Belastingdienst. Ook als u nog geen lid bent, maar dat wel wilt worden, kan de Woonbond u helpen.