Wat heeft de klok verzetten te maken met de meterkast? Niks, maar voor de meeste mensen is het verzetten van de klok een goed moment om de aardlekschakelaar in hun meterkast te testen.

Bij het testen van de aardlekschakelaar gaat de stroom er namelijk even af waardoor de elektrische klokken op 00:00 worden gezet. Omdat we bij het ingaan van de zomer- of wintertijd toch alle elektrische klokken opnieuw moeten instellen, is dit een perfect moment om de aardlekschakelaar te testen.

Waarom de aardlekschakelaar controleren?

De aardlekschakelaar schakelt de stroomvoorziening in huis uit op het moment dat deze lekstroom detecteert. Hiermee voorkomt de aardlekschakelaar dat u een hevige schok krijgt bij het aanraken van een elektrisch apparaat waarbinnen sprake is van lekstroom. Een goede aarding voorkomt het onbedoeld onder spanning staan van apparaten en biedt extra bescherming tegen kortsluiting. Daarom is het belangrijk dat u de aardlekschakelaar regelmatige controleert.

Hoe vaak moet ik de aardlekschakelaar testen?

Fabrikanten adviseren om de aardlekschakelaar maandelijks te testen. Dit is ook ons advies. De meeste mensen vinden dit echter vervelend, omdat daarna ook de klokken opnieuw moeten worden ingesteld. Dus hebt u heel veel elektrische klokken in huis, test de aardlekschakelaar dan in ieder geval tijdens de omschakeling van zomer- naar wintertijd en andersom. Beter twee keer per jaar dan helemaal niet. Al is het verzetten van een paar klokken een kleine moeite wanneer het om uw veiligheid gaat. Een aardlekschakelaar die de stroom niet op tijd uitschakelt kan immers persoonlijk letsel of brand tot gevolg hebben.

Hoe controleer ik of de aardlekschakelaar goed functioneert?
  1. Schakel eerst alle apparaten uit. Controleer of bijvoorbeeld de wasmachine, wasdroger en computer uitstaan. De stroom wordt bij het testen uitgeschakeld.
  2. Druk kort op de testknop van iedere schakelaar. De testknop wordt meestal aangegeven met de letter ‘T’ of ‘TEST’. Als u hierop drukt, schakelt de aardlekschakelaar zichzelf direct uit: de schakelaar schiet naar beneden. Gebeurt dit niet of haperend, neem dan contact op met Wonen Meerssen. Wij laten de aardlekschakelaar dan nakijken door een erkende installateur.
  3. Schakel de aardlekschakelaar(s) weer in. Doe dit door de schakelaar weer op de stand ‘I’ of ‘On’ te zetten.
  4. Tenslotte kunt u alle klokken weer gelijk zetten en eventuele andere apparatuur inschakelen.