Het is natuurlijk hartstikke vervelend om ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat te worden gestoord door geboor en getimmer. Dus gaat u binnenkort verbouwen of hebt u zelf last van klusherrie van de buren? Dan is het goed om te weten tot hoe laat u mag klussen in huis. 

Er is geen landelijke wet waarin staat op welke tijden men mag klussen in huis. Natuurlijk gelden er wel enkele ongeschreven fatsoensregels. Doordeweeks kunt u vanaf 07.00 uur beginnen met klussen en doorgaan tot uiterlijk 22.00 uur. In het weekend is dit vanaf 10.00 uur, op zaterdag tot 20.00 uur en op zondag tot 16.00 uur.

Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?

Geluidsoverlast is voor iedereen anders. Daarom is het handig om te weten hoeveel decibel bepaalde geluiden produceren en wanneer geluid echt voor overlast zorgt. In een normaal gesprek produceren we zo’n 60 decibel aan geluid. Een boormachine produceert 85 tot 100 decibel en een cirkelzaag meer dan 100 decibel. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert voor overdag een geluidsniveau van maximaal 65 decibel. Daarboven ervaren mensen sneller hinder.

Informeer uw buren

Bent u van plan om te gaan klussen? Informeer uw buren dan vooraf over uw plannen. U kunt persoonlijk langsgaan, dan kunt u meteen afspraken maken over de klustijden. Maar u kunt ook een briefje ophangen in het trappenhuis of bij uw buren in de brievenbus doen. Vermeld hierop wanneer u gaat klussen en welke werkzaamheden u gaat uitvoeren, zodat uw buren weten wat ze kunnen verwachten. Vermeld ook uw contactgegevens, zodat uw buren u kunnen bereiken als zij toch overlast ervaren.