Van 7 t/m 13 oktober is de Week van de Veiligheid. Met het invallen van de donkere dagen in oktober neemt de kans op criminaliteit, zoals overvallen, inbraken en diefstallen, toe. Daarom organiseren ondernemers, gemeenten en politie deze week activiteiten om het thema veiligheid extra onder de aandacht te brengen.

Tips om woninginbraak te voorkomen

U wilt voorkomen dat iemand inbreekt en waardevolle spullen uit uw huis steelt. Lees hier hoe u zelf de kans op een woninginbraak kunt verkleinen.

Tips voor in en om uw huis
  • Bel altijd 112 bij een verdachte situatie.
  • Sluit altijd de ramen en doe de deur op slot als u (even) het huis uit gaat. Laat ’s avonds een lamp aan, zodat het lijkt alsof iemand thuis is. Dit kan met tijd- of schemerschakelaars.
  • Leg kostbare apparatuur (laptop, pc, tablet, mobiel) uit het zicht.
  • Bewaar niet te veel contant geld in huis.
  • Maak afspraken met uw buren om op elkaars huis te letten als u voor langere tijd weg bent.
  • Hebt u struiken rondom uw huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat uw huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.

Wilt u meer lezen over het voorkomen van woninginbraken? Ga dan naar de website van de politie.

Word lid van een WhatsApp-groep met uw buren

Via een WhatsApp-groep wisselt u gratis informatie uit over uw buurt. Bijvoorbeeld over een inbraak of iemand die zich verdacht gedraagt. Zo helpt u mee aan een veiligere buurt en kunt u inbraken voorkomen. Lid worden van een Whatsapp groep doet u hier.

Meld u aan bij Burgernet

Bij Burgernet krijgt u een spraak- of sms-bericht met de vraag om uit te kijken naar een persoon of voertuig. U kunt ook zelf naar de meldkamer bellen via het gratis Burgernetnummer 0800-0011. Zo werkt u samen met de gemeente en de politie aan het voorkomen van inbraken. Op de website van Burgernet leest u hier meer over en kunt u zich aanmelden.

Registreer uw spullen

Als u uw spullen registreert, is de kans groter dat u ze na een inbraak weer terugkrijgt. Bovendien helpt uw registratie bij het opsporen van de daders. U kunt uw spullen registreren met de Stop Heling app.