Alles wat u door de gootsteen, wasbak, wc, doucheput of het rioolrooster op straat spoelt, komt in het riool terecht. Om verstoppingen te voorkomen is het goed om te weten wat u wel en niet mag wegspoelen. Zo verstoren billendoekjes, olie en medicijnen vaak de rioolzuivering.
We spoelen in Nederland heel veel afval door het riool wat daar niet voor geschikt is. Dit afval hoort in de vuilnisbak, de zak voor plastic afval of de bak voor groente-, fruit- en tuinafval. Als u afval door de wc of de gootsteen spoelt, belast u het riool onnodig en dat kost geld. Ook kunnen vet, doekjes en ander afval afvoerbuizen in huis of het riool verstoppen.
Toiletpapier, schoonmaakdoekje en vochtig toiletpapier
Toiletpapier mag u natuurlijk in het toilet gooien. Vochtig toiletpapier is meestal wel afbreekbaar, maar lang niet zo snel als gewoon toiletpapier. Om verstoppingen te voorkomen, is het dus beter om vochtig toiletpapier niet door te spoelen. Alle andere doekjes, zoals schoonmaakdoekjes, babydoekjes, billendoekjes, snoetenpoetsers en doekjes om make-up te verwijderen, zijn niet afbreekbaar. Die moet u in de afvalbak doen. Hetzelfde geldt voor tampons en maandverband.
Etensresten, olie en frituurvet
Dranken en vloeibare etensresten mag u door de gootsteen spoelen, maar vaste etensresten horen in de gft-bak. Filter vaste etensresten uit saus en soep voor het gft-afval. Olie en frituurvet dat u in de gootsteen of wc gooit, geeft verstoppingen. Het vloeibare vet stolt en blijft aan de rioolbuis plakken. Hierdoor slibt het riool langzaam dicht. Spoel olie en frituurvet dus niet door de wc of de gootsteen. Restjes olie of vet kunt u met een vel keukenpapier uit de pan vegen. Als u dat met ongekleurd en onbedrukt keukenpapier doet, mag het papier met vet en al in de gft-bak. Gekleurd keukenpapier of keukenpapier met opdruk hoort in de vuilnisbak. Grotere hoeveelheden olie en frituurvet kunt u het beste gescheiden inleveren. Giet het terug in de oude verpakking en lever het in bij de speciale bakken hiervoor bij de supermarkt of milieustraat. Van frituurvet kan namelijk biodiesel worden gemaakt.
Medicijnen, schoonmaakmiddelen en andere chemicaliën
Hebt u medicijnen over die u niet meer gebruikt? Deze kunt u inleveren bij de milieustraat en bij de meeste apotheken. Gooi medicijnen nooit in de wc of door de gootsteen. Resten van medicijnen zijn moeilijk uit het water te zuiveren. Het kost daardoor steeds meer moeite en geld om het water schoon en gezond te houden. Ook verf, terpentine, zoutzuur en andere chemicaliën horen niet in het riool, lever deze in als klein chemisch afval. Water met schoonmaakmiddel mag u wel door de gootsteen of het toilet spoelen.
Verstopt riool: overstroming en stank
Verstopte rioolbuizen kunnen leiden tot overstromingen, viezigheid, stank en overlast in huis en op straat. Het ontstoppen van toilet of rioolafvoer zit in ons abonnement huurdersonderhoud. Bent u hier lid van, dan zijn de kosten voor het verhelpen van een verstopping dus voor Wonen Meerssen. Dit geldt echter niet als de verstopping is ontstaan doordat u zaken hebt doorgespoeld die niet in het riool thuishoren. In dat geval worden de kosten verhaald op de huurder.