Slimme thermostaten hebben flink wat gadget-waarde. Maar dat moet natuurlijk niet de enige reden zijn om een slimme thermostaat te kopen. Bedenk wat voor u echt handig is en wat u op de lange termijn gaat gebruiken. Dit ligt aan uw persoonlijke voorkeuren en aan uw huishouden. Beantwoord de volgende vier vragen om een goede keuze te maken.

Is mijn ritme regelmatig of onregelmatig?

Ziet elke week er bij u thuis grotendeels hetzelfde uit? Dan hebt u veel aan een programmeerbare thermostaat. Een zelflerende thermostaat maakt het u nog gemakkelijker, omdat u niet zelf het programma hoeft in te stellen. En bent u een keer later thuis of op vakantie? Dan kunt u met de hand bijsturen. Als u een zeer onregelmatig schema hebt, is een zelflerende of programmeerbare thermostaat voor u niet relevant. Uw huis zal dan vaak onnodig verwarmd worden of u komt thuis in een koud huis. Gelukkig zijn er ook voor u oplossingen.

Wil ik actief de controle houden of moet het automatisch werken?

Past een regelmatig verwarmingsschema niet bij uw situatie? Gelukkig zijn er ook slimme thermostaten die op afstand zijn in te stellen. Zo kunt u de verwarming alvast aanzetten als u onderweg naar huis gaat. Een andere optie is een slimme thermostaat met bewegingssensor, die kan zien of er iemand in de kamer is. Zorg er dan wel voor dat de slimme thermostaat ook op een slimme plek hangt, waar u veel langs loopt. Anders denkt hij misschien dat u weg bent terwijl u thuis bent, en zet hij de verwarming uit terwijl u in een andere kamer bent. Wilt u zeker weten dat dit niet gebeurt, neem dan een thermostaat die werkt met geofencing. Deze weet op basis van de locatie van uw telefoon of u thuis bent of niet. Superslim! Voorwaarde is wel dat alle leden van je huishouden een smartphone hebben en meedoen. Is er iemand in uw huis zonder de app? Dan kunnen zij altijd nog de thermostaat zelf gebruiken om de temperatuur in te stellen.

Wil ik een opvallende thermostaat?

Sommige slimme thermostaten zijn onopvallend, anderen hebben grote schermen waar allerlei informatie op te lezen is en een opvallend design. Wat past bij u?

Kan ik nog veel besparen met een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is zo slim als een luie consument. Als u de thermostaat niet slim instelt, dan bespaart u ook niet. U bespaart het meest met een thermostaat die de verwarming per kamer kan regelen en die de verwarming vanzelf laag zet als u er niet bent. Als u zelf genoeg aandacht besteedt aan het bijregelen van uw verwarming hebt u ook minder profijt van een slimme thermostaat. Hoeveel u jaarlijks op uw stookkosten kunt besparen, hangt af van uw huidige stookgedrag en het huis waar u in woont. Als u in een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis woont en op uw stookgedrag let, is er natuurlijk veel minder winst te behalen dan wanneer u in een oud huis woont en niet op uw stookgedrag let.