De gasprijs gaat omhoog, de klimaattop is achter de rug en dagelijks komen er berichten in het nieuws dat we duurzamer moeten gaan leven. De meeste mensen willen best iets doen voor het klimaat en meedoen met de energietransitie. Maar waar begin je? Hieronder enkele tips, met dank aan de gemeente Meerssen.
1. Hou het (niet te) warm
Nu de gasprijs stijgt, zijn we allemaal op zoek om die rekening omlaag te krijgen. Gasloos wonen is wellicht nog een te grote stap, maar er zijn verschillende manieren om minder gas te gebruiken. Zonder kou te lijden. Zet bijvoorbeeld de temperatuur van de cv (zowel van het tapwater als van de verwarming) wat lager. 50 graden is al warm genoeg.
2. Slim instellen
Nog een manier om de gasrekening te verlagen. Stel de thermostaat zo in dat de verwarming al uitgaat een half uur voordat u naar bed gaat. Eer u gaat slapen, hoeft het huis niet meer volledig opgewarmd te zijn. En wist u dat een goed geventileerde ruimte sneller opwarmt? ’s Ochtends vijf minuutjes de ramen open is al voldoende.
3. Oude apparaten
Nieuwe apparaten zijn vaak energiezuiniger dan oude apparaten. Gebruikt u die oude koelkast in de schuur nu echt zo vaak? Handig voor feestjes, maar trek ‘m de rest van het jaar gewoon uit.
4. Steek uw licht op
Ledverlichting is een stuk zuiniger dan ouderwetse gloeilampen. Loop dus eens kritisch door uw woning en vervang die energieslurpers. Tegenwoordig zijn ledlampen in allerlei sterktes verkrijgbaar. Zet eventueel een tijdklok op lampjes die u regelmatig vergeet uit te doen. Een lamp bij de voordeur hoeft echt niet de hele nacht te branden. Een beweegsensor biedt uitkomst.
5. Afvalberg
Afval scheiden doen de meeste Nederlanders trouw. Blik, plastic, glas, papier en gft. Er is overal wel een container voor. Batterijen en oude apparaten brengt u netjes weg. Maar let ook eens op tijdens het inkopen: is er een vergelijkbaar product met minder verpakkingsmateriaal?
6. Een tweede leven
Tweedehands, kringloop, vintage. Hoe je het ook noemt, steeds meer mensen geven spullen een tweede leven. Meer karakter, uniek én duurzaam. Ook bij het opruimen kunt u overwegen om in plaats van naar de milieustraat naar de kringloop te rijden.
7. Bezint eer ge besteld
Natuurlijk: vooral in coronatijd is het gemakkelijk om eten, boodschappen en andere spullen online te bestellen. U hoefde er de deur niet voor uit. Afhankelijk van de coronamaatregelen kunt u overwegen om sommige producten toch bij de ondernemer om de hoek te kopen. Goed voor lokale economie, goed voor wat beweging en goed voor het klimaat. Want al die vluchten van de andere kant van de wereld voor een telefoonhoesje van een paar euro zijn geen vriend van het klimaat.
Bonustip: stap voor stap
Het klinkt zo eenvoudig, maar ons gedrag veranderen en duurzamer leven is best moeilijk. Dus kijk welke tip u deze maand kunt doen. Dat is stap één. Nieuwe gewoonten hebben tijd nodig om in te slijten. Dan worden ze vanzelfsprekend en is het tijd voor de volgende stap.